Psykoterapicentrum


Kontakta oss  |  Psykoterapi  |  Psykoterapeuter  |  Utbildning  |  Tidskriften Psykoterapi  |  Lokalföreningar  |  Sök psykoterapeut

 

Psykodynamisk verkstad den 27:e februari 2024

Hej kära medlem i Psykoterapicentrum!

Årets första Psykodynamisk verkstad startar igen den 27:e februari kl. 19:00–20:15.

Psykoterapicentrum startade under pandemin en digital mötesplats som fått namnet Psykodynamisk verkstad. Denna mötesplats är etablerad för att vi medlemmar på ett enkelt sätt skall kunna träffas och diskutera olika professionella teman. Ordet verkstad syftar till idén om att vi, genom våra spontana diskussioner och reflektioner, tillsammans kan skapa mer komplex och djupare förståelse för ett fenomen. Vi utgår oftast ifrån ett kliniskt begrepp eller fenomen vilket gör att vi psykoterapeuter kan dela med oss av våra erfarenheter för igenkännande, klargörande och nyskapande kunskap.

Evenemanget är öppet för alla sorters medlemmar samt är kostnadsfritt, dock behöver vi er anmälan senast 20/2 så att vi kan skicka ut länk till deltagarna.

Anmälan sker via denna länk (Endast bokningsbar för medlemmar.)

 

Vi utgår ifrån podden Lives of the Unconsious. A podcast on Psychoanalysis and Psychotherapy, avsnitt 33: The Phantom of Emptiness. On The Psychodynamics of White Depression.

Avsnittet är ca 45 minuter långt. Du hittar den där poddar finns eller på hemsida: psy-cast.org/en/ 

Temat handlar om ett fenomen som kan vara svår att fånga och förstå. Till skillnad från symptomyttringar av ett diagnostiserbart affektivt syndrom, kan tecken på detta tillstånd, även kallad för ”vit depression”, finnas i det fördolda under lång tid. Det kännetecknas av en djupare bakgrundskänsla av tomhet och meningslöshet som genomsyrar individens tillvaro utan att det finns en synlig anledning eller uppenbara tecken på att någonting är fel. Lek och kärlek reduceras till interaktiva teaterföreställningar inför andra.

Vad är källan till detta tillstånd? Hur kan det förstås? Dessa frågor vi kommer att begrunda i förhoppning att en gemensam reflektion kan leda oss närmare förståelsen.

Lyssna på avsnittet, inspireras och låt fria associationer leda dig genom dina kliniska erfarenheter. För dig som är intresserad av att fördjupa dig ytterligare i detta fenomen, är Greens koncept ”The dead mother” en källa för vidare sökande och inspiration:

Green, A. (1986). The dead mother. In: On Private Madness, London: Hogarth Press, 142-173. (Boken finns även i elektronisk format och kan nås via olika bibliotek)

Hoppas detta väcker ditt intresse och att vi ses i februari!

Psykoterapicentrums styrelse