Psykoterapicentrum
Kontakta oss | Psykoterapi | Psykoterapeuter | Utbildning | Tidskriften Psykoterapi | Lokalföreningar | Sök psykoterapeut
Psykoterapi är ett samlingsnamn för olika behandlingsformer som individualterapi, gruppterapi, kognitiv terapi etc. Det finns många olika utbildningar som ger kunskap i psykoterapi. Det är dock endast legitimerade psykoterapeuter som självständigt får bedriva psykoterapeutiskt arbete.
För att bli legitimerad psykoterapeut krävs examen från godkänd psykoterapeutubildning. Högskoleverket är den myndighet som prövar ansökningar från de olika utbildningsanordnarna. Dessa utbildningar ges som en påbyggnadsutbildning i regel på halvtid i tre år, efter akademisk examen och inhämtade baskunskaper.
1. Akademisk examen som psykolog, läkare eller socionom eller annan examen med minst 120 högskolepoäng.
2. Basutbildning i psykoterapi.
För att komma in på psykoterapeututbildningen krävs att man först inhämtat grundläggande kunskaper i psykoterapi. Tidigare gjordes detta genom de s.k. steg 1-utbildningarna som då var statligt reglerade. Idag ges basutbildning i psykoterapi vanligtvis av privata utbildningsanordnare eller som uppdragsutbildningar genom universitetet. Linköpings universitet är det enda universitet som har en basutbildning inom ramen för ordinarie verksamhet; handledning och egen psykoterapi ingår inte i denna. Basutbildning i psykoterapi ingår som en del av psykolog- och psykiaterutbildningen.
Kostnaderna för olika basutbildningar varierar beroende på utbildningarnas uppläggning och omfattning. Basutbildningen ska innehålla:
Basutbildning i psykoterapi är meriterande för många yrken i psykosocialt arbete.
3. Specifik arbetslivserfarenhet
Efter det att man inhämtat baskunskaper krävs att man arbetat i minst två år med psykoterapeutiska arbetsuppgifter för att vara behörig att söka till en påbyggnadsutbildning.
Påbyggnadsutbildning i psykoterapi ges av olika utbildningsanordnare runt om i landet och vid olika tillfällen. I allmänhet är det stor konkurrens om utbildningsplatserna. Antagning sker utifrån tidigare meriter och efter intervju.
Både behörighetskrav och meritvärdering kan variera mellan olika påbyggnadsutbildningar. Vi rekommenderar därför att den som funderar på att bli legitimerad psykoterapeut tar kontakt med någon av de godkända påbyggnadsutbildningarna vid val av basutbildning.
Påbyggnadsutbildningarna varierar avseende terapiform, teoretisk inriktning, antalet platser, omfattning och kostnad. Vissa utbildningar har antagning varje år, andra enbart vartannat eller vart tredje år.
(länkar uppdaterade januari 2025):
Psykoterapicentrum
c/o Föreningshuset
Lumaparksvägen 7, plan 7
120 31 Stockholm
info@psykoterapicentrum.se
Psykoterapicentrum
Styrelse
Stadgar
Medlemskap/ansökan
Vad arbetar vi med?
Hur arbetar vi?
Presentation in English
Dynamisk psykoterapi
Om psykoterapi
Om psykoterapeuter
Om
psykoterapiutbildning
Om
psykoterapiforskning
Arbetsgrupper
Aktuella skrivelser
Etik psykoterapeuter
Etik handledare
Handledning
-
Auktorisation
Informationsgrupp
Internationell
samverkan
Tidskriften Psykoterapi
Senaste numret
Lokalföreningar
Gävle-Dala
Jönköping
Norrbotten
Skåne
Stockholm
Västerbotten
Västernorrland
Västra Götaland
Örebro
Östergötland
Konferenser
Konferenskalendarium
Sök en
psykoterapeut
Hitta annonser länsvis
Annonsera verksamhet
Sök en handledare
Bli medlem
Mina sidor
Copyright © 2022
Webmaster:
web@psykoterapicentrum.se