Psykoterapicentrum
Kontakta oss | Psykoterapi | Psykoterapeuter | Utbildning | Tidskriften Psykoterapi | Lokalföreningar | Sök psykoterapeut
Psykoterapicentrum fortsätter att arbeta för att göra psykoterapi tillgängligt för flera, och uppvaktade Karin Rågsjö, ledamot i Socialutskottet, Sveriges riksdag, i augusti 2024. Då presenterades ett utförligt underlag för att argumentera för förbättrad vård vid psykisk ohälsa.
Vi vill varmt rekommendera en nyskriven rapport, ”Bevara vårdval psykoterapi”, som är författad av ett antal psykoterapeuter, psykologer och forskare. Rapporten beskriver utifrån ett gediget underlag hur vårdvalet i Skåne hittills har fungerat. Vidare jämför man centrala aspekter så som valfrihet, evidensbaserad praktik etc. med tidigare forskning, samt föreslår även framtida förbättringar.
Det händer mycket på forskningsfronten avseende psykodynamisk terapis (PDT) effekter. Vi kan nu bland annat fastslå att PDT är en evidensbaserad behandlingsmetod vid depression, somatoforma störningar, ångesttillstånd och personlighetsstörningar. Ett par rykande färska artiklar från 2023 finns att ladda ner gratis för den intresserade.
Mer information hittar du här Ny version februari 2024
Björn Philips och Peter Lilliengren presenterar i Läkartidningen nr 11 2023 det starka stöd för psykodynamisk psykoterapi som finns utifrån det aktuella evidensläget. Vid sidan av ökad forskning har en betydande metodutveckling skett inom PDT under senaste decennierna. PDT bör få en utökad plats inom både första linjens psykiatri och specialistpsykiatrin.
Läs artikeln här Eller här som pdf för utskrift
Läs särtryck här Besök hemsidan för tidskriften Psykoterapi
"Vi tycker det är glädjande att initiativ tagits till att revidera tidigare riktlinjer och att anpassa dessa till aktuell forskning inom området."
Vårt remissvar ligger i bifogad fil
Öppet brev till
Sjukvårdsminister Gabriel Wikström
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll,
Ordförande Dag Larsson och vice ordförande Mats Eriksson, SKL:s
sjukvårdsdelegation
Gunnar Bohman, Eva Mari Eneroth Säll och Marie-Louise Ögren kritiserar ISF:s forskare.
Rehabiliteringsgarantin har kostat miljarder och utsatts för förödande kritik. Men ännu har den nya regeringen inte beslutat om någon förändring. Vi förutsätter att svensk sjukvård nu anpassas till internationell standard, skriver tre psykoterapeuter.
Vår etiska kommitté i Riksföreningen PsykoterapiCentrum har nu lagt ned att omfattande arbete på att granska och diskutera SSR:s förslag till etisk kod, som presenterat för Psykoterapicentrums riksstyrelse i mitten av november. Vi vill utifrån denna granskning ge följande svar:
Att vi förstår att ni lagt ett stort arbete kring att utforma en etisk kod som ska omfatta alla psykoterapeutiska inriktningar. RPC har sedan lång tid tillbaka etiska riktlinjer och de inriktar sig mer på förhållningssättet för verksamma psykoterapeuter med en psykodynamisk grund jämfört med SSR:s förslag till etisk kod. Vi ser arbetet med etiska riktlinjer/etisk kod som något som bör växa fram i den egna organisationen utifrån de värderingar och den syn man har där. Riktlinjer som är specifika för den organisation som utformar sina etiska riktlinjer/kod. Att dessa är och kommer att se olika ut för olika organisationer. Att det utifrån det är svårt för oss att uttala oss om vad SSR:s etiska kod ska eller inte ska innehålla. På samma sätt som att RPC:s etiska riktlinjer utarbetats och vuxit fram under lång tid och omarbetats efterhand när etiska frågor lyfts över tid. RPC:s etiska riktlinjer kan inte ersättas med SSR:s etiska kod utan de är båda dokument som kommer finnas vid sidan om varandra och ge olika infallsvinklar på etiska frågor beroende på organisationernas olika grunder.
Stockholm den 24 november 2013
Remissvar från Riksföreningen PsykoterapiCentrum, Psykoterapicentrum avseende Förslag till Nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård 2014.
Socialstyrelsen har beslutat att utarbeta Nya riktlinjer för behandling av depression och ångestsyndrom. Arbetet beräknas vara klart under 2016. Från Psykoterapicentrum har vi anammat uppmaningen att komma med synpunkter på arbetets utformning och avgett ett längre yttrande.
Detta sammanfattas här.
Vi framför i yttrandet:
— Att skapa prioriteringslistor (treatment-for-disorder-lists), där viss behandling ges en generell prioritet framför annan behandling utifrån antalet studier (evidensstyrka), idag anses som direkt felaktigt inom området psykisk behandling. Förutom att man felaktigt söker tillämpa gruppdata på en, oftast komplex individnivå, så blandar man också samman ”antalet funna studier” med värdering av en modells effekt (evidensstyrka visavi effektstyrka), ett fel som många forskare inom området sedan länge varnat för.
Vi påpekar också att:
— Utvecklingen går mot att söka anpassa behandling utifrån varje patients specifika problematik, preferenser, kontext och erfarenheter, liksom att värdera behandlingsresultat utifrån dess varaktighet och nettoeffekt (effekt minus biverkan).
Vi redogör för aktuella forskningsöversikter och beskriver hur dessa visar genomgående, lika stor effekt då PDT och KBT jämförs.
Vi beskriver att forskningen idag visar att både PDT och KBT, avseende både kortare och längre behandlingar, har en kraftfull och likvärdig effekt. Att effektstyrkan är lika stor i medeltal betyder att för vissa patienter fungerar PDT bäst, för andra passar istället KBT bättre. En rimlig slutsats är därför att de båda behandlingsmetoderna får störst effekt då de tillåts komplettera varandra som behandlingsalternativ, än då enbart ett alternativ finns att välja på.
Vi beskriver:
— Att de tidigare riktlinjerna fått omfattande konsekvenser för vården i Sverige. Mest uppmärksammat är den s.k. rehabiliteringsgarantin, vars syfte var att minska sjukskrivningar vid psykisk ohälsa. Denna har lett till en snabb förändring av svensk psykvård, avseende främst minskad bredd, kvalité och kompetens, samtidigt som det visat sig att garantin inte i någon grad påverkat patienternas sjukfrånvaro och inte varit kostnadseffektiv.
Under den period som rehabiliteringsgarantin verkat (2010-2014) har den psykiska ohälsan i Sverige ökat, också i ett internationellt perspektiv, och utgör idag störst andel av de samlade sjukförsäkringskostnaderna.
Tillgängligheten av psykodynamisk terapi (ofta med hög kompetens) minskade inom alla sektorer av svensk sjukvård som en direkt konsekvens av riktlinjernas prioritering. Därutöver påverkade riktlinjerna allvarligt rekrytering, utbildning och forskning inom området psykodynamisk terapi, som internationellt utgör ett väl etablerat kunskapsområde med en kraftig expansion och en rad nya metoder för olika typer av psykisk problematik.
Vi framför att:
En sannolik förklaring till riktlinjernas negativa konsekvenser för vården är att man utgått från ett antal felaktiga och föråldrade grundantaganden:
”En generell användning av en evidensbaserad behandling ger effektiv vård:”
Stämmer inte:
Evidens (antalet studier) är inte detsamma som hög och varaktig effekt. Olika
etablerade terapimetoder har idag ett starkt forskningsstöd, har samma
effektstyrka - och där den samlade effekten är större då de tillåts komplettera
varandra - än var för sig.
”En metod passar alla patienter:”
Stämmer inte:
Aktuell forskning visar istället att psykisk problematik är komplex och specifik
och att valet av behandlingsmetod måste anpassas till patienten (problematik,
egenskaper, preferenser), inte tvärtom, för att behandlingen ska vara effektiv.
”Utbildning och klinisk kunskap är av underordnad betydelse:”
Stämmer inte:
All forskning visar tvärtom, att terapeutens utbildning, skicklighet och
engagemang är av avgörande betydelse för behandlingsresultatet.
Vi beskriver att:
I praktiken är samsjuklighet mellan olika psykiatriska diagnoser omfattande - och s.k. monodiagnoser relativt ovanliga.
Detta gäller för såväl lättare som svårare problematik. En rimlig slutsats är därför att forskning bör i högre utsträckning baseras på samsjuklighet och komplex problematik än enbart utgå från monodiagnoser (vilket var en brist i de tidigare riktlinjerna). Behandling vid komplex problematik är också ett område där särskilt psykodynamisk terapi visat sig framgångsrik.
Det finns inget vetenskapligt stöd för en generell användning av en viss
psykologisk behandlingsmetod ”i första hand”. En mer rimlig konklusion är att en
tillräcklig mängd studier visat en kliniskt signifikant effektstyrka för såväl
KBT som för PDT avseende flertalet diagnoser, som depression, ångest,
stresstillstånd och personlighetsstörningar samt för komplexa tillstånd med
samsjuklighet. Därutöver visar aktuell forskning att terapeutens kompetens och
skicklighet, liksom hänsyn till patientens preferenser, motivation och
personlighet är av större betydelse än val av metod. Denna slutsats utgör också
huvudsatsen i en aktuell resolution från Amerikanska psykologförbundet.
Att som tidigare riktlinjer lägga tyngdpunkten på enbart metodval riskerar att i
praktiken leda till bristande klinisk relevans. Rimligare är, att som inom all
annan profession inom sjukvården, utgå från erforderlig kompetens, i detta fall
leg. psykoterapeut.
Slutligen ger vi följade förslag avseende utarbetande av nya riktlinjer:
Utgångspunkt i EBP. Riktlinjerna skall vara avpassade till Evidence Based
Practice (EBP) och därmed utgå från:
i. gott vetenskapligt stöd
ii. hög och adekvat klinisk kompetens
iii. hänsyn till varje patients särart (problematik, preferenser,
kontext,
erfarenhet)
Användning av kliniskt relevanta värderingsmått. Att effektstyrka beaktas före evidensstyrka och där varaktig effekt och nettoeffekt särskilt uppmärksammas.
EBP utesluter prioriteringslistor. Då det vetenskapliga stödet för viss behandlingsmetod är ett nödvändigt men inte tillräckligt krav, kan heller inte prioriteringslistor komma ifråga (vilket tidigare skapat stora missförhållanden). Istället föreslår vi att de metoder som uppvisar vetenskapligt stöd rekommenderas generellt att ingå i vårdens utbud, att metoder med negativ evidens inte rekommenderas och att därefter ansvaret för varje individuell prioritering av behandlingsmetod ligger på respektive behandlare, med hänsyn taget till den enskilda patientens specifika problematik och särart.
Anpassning till verkliga patienter. Att lista över tillstånd ändras från lätt, medelsvår och svår depression resp. ångestsyndrom (enbart DSM: axel I diagnoser) till att gälla enkelt respektive komplex depression resp. ångestsyndrom. (där både DSM axel I och axel II diagnoser beaktas) då denna beskrivning stämmer bättre med verkliga patienter i klinisk praxis.
Uppdelning utifrån olikartade kunskapsområden. Att listan över åtgärder utgör rekommendationer av vetenskapligt utprövade metoder inom vart och ett av områdena: farmakologisk behandling, sjukskrivning, fysioterapi, psykodynamisk terapi samt KBT. Dessa bör ses som egna avgränsade kunskapsområden och därmed inte ställas mot varandra utan istället tillåtas komplettera varandra (i enlighet med EBP).
Gunnar Bohman
Ansvarig för utbildning och vetenskap
Psykoterapicentrum
Eva Mari Eneroth Säll
Ordförande i RPC
.pdf RPC:s synpunkter inför SoS nya riktlinjer 2016
RPC skickar skrivelse 2012-08-20 till Socialutskottet, Socialförsäkringsutskottet, Socialdepartementet och Socialstyrelsen angående krav på kompetens och bredd inom psykisk hälsovård.
De senaste årens omfattande miljardsatsningar på psykisk ohälsa har enligt ett flertal utvärderingar inte visat sig ha avsedd effekt. De har även medfört en rad negativa effekter:
patienters valfrihet och tillgång till olika utprövade och internationellt etablerade behandlingsmetoder har genom riktade insatser blivit mer begränsade än tidigare;
Sverige isolerar sig internationellt genom ensidiga satsningar på en enda behandlingsmetod;
rehabiliteringsgarantins stöd till en enda metod strider sannolikt mot EU:s konkurrenslagstiftning;
välutbildade och kvalificerade behandlare (leg. psykoterapeuter) har ersatts av behandlare med låg eller ingen kompetens för psykoterapeutiskt arbete;
transfereringskostnader har ökat.
Rehabiliteringsgarantin
lider stor brist på
bredd, mångfald och
inte minst på
kompetens. Det
saknas både logiska,
etiska, empiriska,
juridiska och
vetenskapliga skäl
till en fortsatt
ekonomisk styrning,
som endast erbjuder
en behandlingsmetod
(KBT) samt tillåter
att behandling
utförs av icke
legitimerade
terapeuter.
Utifrån ovanstående
bör
rehabiliteringsgarantin
förändras så
att patientens valfrihet, utifrån tillgång till olika vetenskapligt utprövade behandlingsformer, återigen skall stå i centrum – inte inflytelserika särintressen;
att den för Sverige unika inriktningen på ett snävt och begränsat vårdutbud ersätts av en bred mångfald av utprövade psykoterapimetoder;
att rehabiliteringsgarantin insatser mot psykisk ohälsa, den del som idag är en KBT-satsning, ändras i sin skrivning så att den även omfattar psykodynamiskt inriktade leg. psykoterapeuter som behandlare och att dessa i prioriteringsordning jämställs med KBT-psykoterapeuter.
.pdf RPC:s skrivelse "Krav på kompetens och bredd inom psykisk hälsovård", i sin helhet
RPC skickar remissyttrande till Utbildningsdepartementet angående Högskoleverkets rapport: En ny psykoterapeutexamen (Rapport 2011:20R).
RPC ställer sig positiv till utredningens förslag till ny
psykoterapeutexamen förutsatt följande:
- Att psykoterapeututbildningen har som syfte att utbilda och garantera
kompetensen
hos psykoterapeuter som kan verka i alla relevanta sektorer av samhället
- Att psykoterapeututbildningen är avpassad till internationell standard
- Att olika professioner med människovårdande arbete utgör grund för utbildning
till
legitimerad psykoterapeut. Psykoterapicentrum ser det som viktigt att ha en bred
rekryteringsgrund
till psykoterapeutyrket, riktad specifikt mot dessa grupper.
- Att utbildningens omfattning utgör ett minimum om 5 år under halvtid (150 hp)
med
möjlighet att i enskilda fall ekvivalera vissa delar av utbildningen.
- Att utbildningen har som kurskrav kliniskt arbete, parallellt med utbildningen
- Att psykoterapeututbildningen skall omfatta av HSV angivna poängsatta
ämnesområden
relevanta för psykoterapeutområdet
- Att egenterapi ingår som kurskrav i utbildningen men med flexibel omfattning
och form
- Att utbildningen säkerställs högskolemässighet genom att HSV garanteras
resurser att
utöva en kontinuerlig tillsyn och granskning
.pdf RPC:s remissyttrande "En ny psykoterapeutexamen, i sin helhet
.pdf Högskoleverket: En ny psykoterapeutexamen (Rapport 2011:20R)
Trots ett omfattande
forskningsstöd för olika kombinationer
av psykoterapeutiska insatser har
Missbruksutredningen fokuserats på
medicinska aspekter.
RPC pekar på psykologiska och sociala
faktorers betydelse och
kombinationsbehandlingars förtjänster
och konstaterar att utredningen kan göra
mer skada än nytta.
.pdf Remissyttrande angående Missbruksutredningen, SOU 2011:35 (200 kB)
.pdf Petition för en Human missbruksvård
.pdf Från S:t Lukas i Västerås till landstingspolitiker (125 kB)
.pdf Från RSMH till landstingspolitiker i Västmanland (25 kB)
Den tidigare rehabiliteringsgarantin har ensidigt prioriterat KBT som behandlingsform. RPC lyfter i sitt remissyttrande fram tre viktiga problemområden: Hänsyn till patientgruppens komplexitet, Krav på behandlarnas utbildning och kompetens samt Behovet av bredd och mångfald av behandlingsmetoder.
.pdf Remissyttrande angående Rehabiliteringsrådets slutbetänkande (210 kB)
Den preliminära versionen av nationella riktlinjer för psykosociala insatser vid schizofreni eller schizofreniliknande tillstånd innehåller 43 rekommendationer.
Rekommendationerna om samordnade insatser, familjeinterventioner, psykologisk behandling och arbetslivsinriktad rehabilitering är de som får störst konsekvenser i socialtjänsten och hälso- och sjukvården. Rekommendationerna kan leda till både förändringar av organisationsstruktur och investeringar i personal och kompetens.
.pdf Remissyttrande till Socialstyrelsen 2010, riktlinjer insatser schizofreni (190 kB)
Högskoleverket har på regeringens uppdrag sett över utbildningen till legitimerad psykoterapeut. I rapporten presenteras förslag till hur kvaliteten i utbildningen ska stärkas. Förändringarna innebär i huvudsak att antagningen till psykoterapeututbildningen begränsas till vissa yrkesgrupper och att den kliniska delen av utbildningen, som tidigare legat utanför, integreras och kvalitetssäkras. Utbildningen ska vara en specialistutbildning som omfattar 180 högskolepoäng.
.pdf
Remissyttrande
till Utbildningsdepartementet 2010, ang Högskoleverkets rapport
Ökad kvalitet
i psykoterapeututbildningen
RPC har tillsammans med andra organisationer inom psykoterapiområdet tagit fram ett förslag till skattereform - liknande det nu införda RUT- och ROT-avdragen - för att göra det ekonomiskt möjligt för psykoterapeuter och deras patienter att få en fungerande ekonomisk överenskommelse. Förslaget pekar på stora vinster för patienter, som betalar en tredjedel av normal taxa, och fastställbara samhällsekonomiska vinster - förutom de hälsovinster som det kan leda till.
.pdf Förslag till folkhälsoreform 2007 (pdf 23 kB)
Aktuellt om psykoterapiforskning
Regeringen fortsätter miljardsatsning på KBT:
– en vård utan valfrihet och förväntad effekt
Forskningsöversikter och
artiklar
En sammanställning av aktuella forskningsresultat
Gerber et al
RCT-studier Psykodynamisk psykoterapi
Jonathan Shedler - The
efficacy...
Utvärdering av psykodynamisk psykoterapi
Elva forskare granskar
Nödvändigt komplement till SoS riktlinjer
Skrivelser och remissvar
Psykoterapicentrums brev, skrivelser och uppvaktningar
.pdf RPC:s remissvar SSR:s etiska kod 2013
.pdf RPC:s remissvar missbruks- och beroendevård 2014
.pdf RPC:s remissvar depression och ångestsyndrom 2016
.pdf RPC:s skrivelse "Krav på kompetens och bredd inom psykisk hälsovård", i sin helhet
.pdf RPC:s remissyttrande "En ny psykoterapeutexamen"
.pdf Remissyttrande angående Missbruksutredningen, SOU 2011:35
.pdf Petition för en Human missbruksvård
.pdf Remissyttrande angående Rehabiliteringsrådets slutbetänkande
.pdf Remissyttrande till Socialstyrelsen 2010 Preliminära riktlinjer insatser schizofreni
.pdf Remissyttrande till Utbildningsdep. 2010 Ökad kvalitet i psykoterapeututbildningen
.pdf Remissyttrande till Socialstyrelsen 2009. Riktlinjer depression och ångestsyndrom
Psykoterapicentrum
c/o Föreningshuset
Lumaparksvägen 7, plan 7
120 31 Stockholm
info@psykoterapicentrum.se
Psykoterapicentrum
Styrelse
Stadgar
Medlemskap/ansökan
Vad arbetar vi med?
Hur arbetar vi?
Presentation in English
Dynamisk psykoterapi
Om psykoterapi
Om psykoterapeuter
Om
psykoterapiutbildning
Om
psykoterapiforskning
Arbetsgrupper
Aktuella skrivelser
Etik psykoterapeuter
Etik handledare
Handledning
-
Auktorisation
Informationsgrupp
Internationell
samverkan
Tidskriften Psykoterapi
Senaste numret
Lokalföreningar
Gävle-Dala
Jönköping
Norrbotten
Skåne
Stockholm
Västerbotten
Västernorrland
Västra Götaland
Örebro
Östergötland
Konferenser
Konferenskalendarium
Sök en
psykoterapeut
Hitta annonser länsvis
Annonsera verksamhet
Sök en handledare
Bli medlem
Mina sidor
Copyright © 2022
Webmaster:
web@psykoterapicentrum.se