Psykoterapicentrum


Kontakta oss  |  Psykoterapi  |  Psykoterapeuter  |  Utbildning  |  Tidskriften Psykoterapi  |  Lokalföreningar  |  Sök psykoterapeut

 

Covid-19-pandemin och övergångar
till psykoterapi på distans

Är du legitimerad psykolog eller psykoterapeut och har övergått till att bedriva terapi på distans under covid-19-pandemin?

Då kan du delta i en enkätstudie där vi på Stockholms universitet undersöker upplevelsen av denna övergång!

Enkätstudien

Är du legitimerad psykolog eller psykoterapeut och har övergått till att bedriva terapi på distans under covid-19? Då kan du delta i en landsomfattande enkätstudie om dina upplevelser av denna övergång! Webbenkäten tar cirka 20–30 minuter att besvara och du hittar den, samt mer information i länkarna nedan.

Forskningsstudien

Länk till enkäten

 

Erfarenheter av övergången till psykoterapi på distans:
Lärdomar från covid-19 pandemi och dess effekter för utförande av psykoterapi

Covid-19 pandemin skapade en situation där många patient-terapeut par har gått över till psykoterapi på distans (internetförmedlad eller via telefon). Detta utgör ett slags naturligt experiment som gör det möjligt att studera hur patienter och terapeuter hanterar övergången och hur övergången har påverkat psykoterapiprocessen och dess resultat. Det är ett unikt tillfälle att undersöka vilka patienter – och under vilka omständigheter – som drar mer nytta av sedvanlig psykoterapi eller psykoterapi på distans.

Vi söker dig, som är legitimerad psykoterapeut och som i spåren av covid-19 pandemin fått förlägga terapisessioner på distans. Vi är intresserade av terapier som startats i traditionell form med klient och terapeut på samma plats och som efter minst 4 sessioner flyttats till någon form av distansterapi. Denna undersökning handlar alltså inte om psykoterapier som från början var utformade för att vara internetbaserade. Vi är intresserade av dina erfarenheter oavsett vilka tekniska hjälpmedel du har använt vid psykoterapi på distans. Erfarenheten kan omfatta ett fåtal sessioner eller längre terapi som avslutas enligt plan, med minst 4 sessioner på distans.

Denna landsomfattande internetbaserade enkät till legitimerade psykoterapeuter tar ca 20-30 minuter att fylla i. Ditt deltagande kan bidra till att vi alla får bättre underlag för att besluta vem som ska erbjudas psykoterapi på distans eller i samma rum när inte alla patienter kan ses på kliniken.

Studien genomförs som ett psykologexamensarbete vid Psykologiska institutionen, Uppsala universitet. Studien ingår i ett forskningsprojekt vid Psykologiska institutionen, Stockholms universitet, som också är forskningshuvudman (ansvarig organisation) för projektet. I forskargruppen ingår Andrzej Werbart (projektledare), Per Carlbring, David Forsström, Björn Philips, och Camilla von Below.

Inga data om din eller dina patienters identitet och inga kontaktuppgifter samlas i denna enkät. Allt insamlat material hanteras konfidentiellt, bearbetas i kodad form, och resultaten presenteras endast på gruppnivå. Insamlat material är tillgängligt endast för forskare som är involverade i studien och bevaras upp till tio år efter att datainsamlingen är avslutad. I enkäten kommer du att få frågor om din yrkesutövning och om två av dina patienter, och vissa av dessa uppgifter kan vara känsliga. Denna risk hanterar vi genom full konfidentialitet, genom att vi inte samlar några personuppgifter och genom säker datahantering. Ditt deltagande är frivilligt och du kan när som helst välja att avbryta att besvara enkäten utan att behöva uppge varför.

Om du har frågor eller synpunkter gällande enkäten eller ditt deltagande kan du kontakta ansvariga för studien:

David Forsström, 070-811 23 19, david.forsstrom@psychology.su.se, eller
Andrzej Werbart, 08-16 33 93, andrzej.werbart@psychology.su.se.

 

 

Om psykoterapi
Dynamisk psykoterapi är ett samlingsnamn för terapiformer som utvecklats i mer än 100 år…

Om psykoterapeuter
Psykoterapeuter kan arbeta på många olika sätt beroende på vilken typ av problem och svårigheter som ska lösas…

Om psykoterapiutbildning
För att bli legitimerad psykoterapeut behövs en omfattande vidareutbildning…

Om psykoterapiforskning

Bli medlem i Psykoterapicentrum
Vi är Sveriges största intresseförening för legitimerade psykoterapeuter…

Sök en Psykoterapeut
Här kan du söka en psykoterapeut i ditt område eller med viss inriktning…

 

 

    

Psykoterapicentrum
c/o Föreningshuset
Lumaparksvägen 7, plan 7
120 31 Stockholm

 
info@psykoterapicentrum.se

Psykoterapicentrum
Styrelse
Stadgar
Medlemskap/ansökan
Vad arbetar vi med?
Hur arbetar vi?
Presentation in English

Dynamisk psykoterapi
Om psykoterapi

Om psykoterapeuter
Om psykoterapiutbildning
Om psykoterapiforskning

Arbetsgrupper
Aktuella skrivelser
Etik psykoterapeuter
Etik handledare
Handledning
- Auktorisation
Informationsgrupp
Internationell samverkan

Tidskriften Psykoterapi
Senaste numret

Lokalföreningar
Gävle-Dala
Jönköping
Norrbotten
Skåne
Stockholm
Västerbotten
Västernorrland
Västra Götaland
Örebro
Östergötland

Konferenser
Konferenskalendarium

Sök en psykoterapeut
Hitta annonser länsvis

Annonsera verksamhet

Sök en handledare

Bli medlem

Mina sidor

Copyright © 2022
Webmaster: web@psykoterapicentrum.se